Zapraszam na pyszne ciasto przy filiżance aromatycznej kawy. A po kawie na coś konkretniejszego...

torty

poniedziałek, 10 grudnia 2012

Postanowiłam zrobić miłą niespodziankę mojej chrześnicy i upiekłam dla niej torcik. Mały, ale z dużą ilością kwiatów. Pomysł na ozdobienie tortu znalazłam w internecie, ale go mocno zmodyfikowałam i wyszła mi śliczna łąka z lentylkowymi kwiatami. A Chrześnica była wniebowzięta :)

tort 

 

Biszkopt (3 blaty w tortownicy o srednicy 18 cm:

* 4 jajka,

* 4 łyżki mąki krupczatki,

* 4 łyżki cukru,

* 1 łyżka oleju,

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

* barwniki spożywcze (u mnie zielony, niebieski i czerwony).

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier. Ubijać aż masa będzie gładka. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i olej. Dokładnie wymieszać. Podzielić na 3 w miarę równe części. Do każdej dodać inny barwnik, wymieszać. Piec blaty w nasmarowanej olejem i wysypanej kaszą manną tortownicy (lub na papierze do pieczenia). Piekarnik nagrzać do temp 180 st, piec ok 15 min - do suchego patyczka.

 

Krem:

* 0,5 l śmietany kremówki,

* 2 śmietanfixy,

* 2 łyzki cukru pudru,

* zielony barwnik,

* lentylki.

Śmietane ubić na sztywno, dodać śmietanfixy i cukier puder. Wymieszać. Odłożyć 1/4 kremu i dodać do niego zielony barwnik.

Śmietaną przełożyć blaty ciasta. Posmarować wierzch kremem.  Ułożyć lentylki w kształt kwiatów i wycisnąć zieloną masę śmietanową.

tort

 

Smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Darmowy licznik odwiedzin
licznik odwiedzin