Zapraszam na pyszne ciasto przy filiżance aromatycznej kawy. A po kawie na coś konkretniejszego...

szybkie ciasta

środa, 14 listopada 2012

   Kiedyś zachciało mi się czegoś słodkiego. Ale nie miałam ochoty na żmudne przygotowywanie wypieku. Pomyślałam o cukierni niedaleko mojego domu, ale te ciastka z cukierni są takie... nijakie... Akurat była moja mama u mnie i przypomniała mi nieziemsko prosty a zarazem smaczny deser - SALCESON. Że też ja o tym nie pomyślałam... Od razu pobiegłam do kuchni. Po 10 min ciasto było w piekarniku :) Może sam wygląd ciasta nie zachęca do konsumpcji. Ale ten smak...

salceson

* 4 jajka,

* 2 szklanki mąki,

* 1 szklanka cukru,

* 1 szklanka oleju,

* 1 łyżka kakao,

* 1 łyżeczka cynamonu,

* 1 łyżeczka sody,

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

* owoce: jabłka, gruszki, śliwki.

W misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i cukier, mieszamy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz owoców) i całość mieszamy do jednolitej konsystencji. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Dodajemy owoce. Można je dowolnie mieszać lub dodawać osobno, np tylko same jabłka. U mnie tym razem były 2 jabłka i 2 gruszki pokrojone w bardzo grubą kostkę. Mieszamy łyżką, bo mikserem raczej nie dalibyście rady. Masę przekładamy do dużej keksówki. Pieczemy w temp. 180 st. przez ok. godzinę (do suchego patyczka). Gdyby wierzch zaczął się nam przypalać, a w środku ciasto byłoby jeszcze rzadkie ciasto wystarczy przykryć papierem do pieczenia. Na koniec polewamy roztopiona czekoladą z 3 łyżkami mleka.

salceson

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Darmowy licznik odwiedzin
licznik odwiedzin