Zapraszam na pyszne ciasto przy filiżance aromatycznej kawy. A po kawie na coś konkretniejszego...

ciasta z owocami

sobota, 15 września 2012

Postanowiłam wziąć udział w jesiennym konkursie Margarytki. A co, może i mi się uda coś osiągnąć moimi przepisami. Ja uważam, że najgorsze nie są, choć wiem, że są lepsze. Ale to już Wy musicie ocenić. Zastanaiałam się co zrobić. A ponieważ dzień wcześniej robiłam sok z malin pomysł nasunął się sam... I powstało cudo dl ludzi, którzy lubią, jak im coś chrupie w zębach...

 

 

Malinowy raj

Biszkopt:

* 4 jajka,

* 4 łyżki mąki (najlepiej krupczatki),

* 5 łyżek cukry,

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

* 1 łyżka oleju.

 

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier i miksować do uzyskania puszystej masy. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej, połączyć składniki. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Ja użyłam tortownicy o średnicy 25 cm. Pieć w temp. 180 st ok. 25 min (do suchego patyczka). Wystudzić

 

Masa malinowa

* 3 kobiałki malin,

* 5 łyżek cukru,

* 1 opakowanie galaretki cytrunowej,

* szczypta cierpliwości.

Maliny zasypać cukrem i odstawić na ok. 2 godz. Po tym czasie powinny puścić sok. Następnie całość zagotować. Maliny powinny się gotować ok 20 min. Gdy już wystygną przetrzeć je przez sitko. Sok zlać do butelek a miższ z pestkami wyłożyć do miseczki. Rozpuścić galaretkę w pół szklanki wody. Połączyć z malinami. Gdy masa zacznie stygnąć przełożyć ją na biszkopt.

 

Masa śmietanowa:

* 300 ml śmietany 30%,

* 250 g serka mascarpone,

* 2 łyżeczki żelatyny.

Żelatynę zalewamy ok 3 łyżkami wrzątku, Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek i łczymy ze sobą. Na koniec dodajemy już wystudzoną (ale nie stężoną!!) żelatynę. Dokładnie mieszamy. Przekładamy na maliny.

Ciasto należy schłodzić w lodówce. Najlepiej całą noc.

 



Smacznego...

 

 

środa, 29 sierpnia 2012

 Na początku bardzo przepraszam za słabą jakość zdjęcia. Niestety ciasto zniknęło tak szybko, że w ostatniech chwili udało mi się uwiecznić ten przepyszny smakołyk. Obiecuję, że jak tylko powtórzę wypiek, zrobię zdjęcia i wstawię, abyście i Wy poślinili klawiaturę. A przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy :)

 

 

* 2,5 szklanki mąki,

* 1 szklanka cukru,

* kostka margaryny / masła roślinnego w temp. pokojowej,

*4 jajka,

*1 cukier wanilinowy,

* 3 łyżeczki proszku do pieczenia,

* śliwki

 

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier. Wymieszać na puszystą masę. Dodać mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia a na koniec margarynę. Wszystko wymieszać na gładką masę.

Foremkę (u mnie 25x25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Na wierzch ułożyć (skórką do dołu) połówki śliwek. Gęstość zależy od upodobań. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok 60 min - do suchego patyczka.

 

Smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Darmowy licznik odwiedzin
licznik odwiedzin