Zapraszam na pyszne ciasto przy filiżance aromatycznej kawy. A po kawie na coś konkretniejszego...

bułki i bułeczki

czwartek, 22 listopada 2012

   Zupełnie zapomniałam o tych bułkach. Są po prostu przepyszne. Podobne sprzedawano w piekarni obok mojego domu z dzieciństwa. Niestety piekarni dawno już nie ma. Ale postanowiłam przywrócić wspomnienia. Weszłam do kuchni, rach ciach i buły pachniały w całym domu...

   Przepraszam za kiepską jakość zdjęć, ale niestety, póki co nie dorobiłam się jeszcze lepszego sprzętu niż aparat w telefonie. Wybaczycie?

 

buły

* 1 kg mąki,

* 250 g masła roślinnego,

* szczypta soli,

* ¾ - 1 szklanki cukru,

* 3 – 4 jaja,

* 15 dkg drożdży,

* ok. ¾ szklanki mleka,

* jajko do posmarowania,

* ulubiony dżem, powidła.

 

Na początek wykonujemy zaczyn. Drożdże rozgniatamy z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką ciepłego (nie gorącego) mleka. Odstawiamy, aż drożdże zaczną pracować. Trwa to ok. 10 min. W tym czasie rozpuszczamy masło.

Na stolnicę wysypujemy mąkę i dodajemy rozczyn. lekko mieszamy. następnie dodajemy żółtka i pół szklanki mleka. Białka ubijamy na sztywną pianę również dodajemy do mąki. Zagniatamy ciasto. Gdyby było za sztywne lub suche dodajemy resztę mleka. Ciasto powinno być gładkie i łatwo odchodzić od ręki. Formujemy kulę, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto ponownie wyrabiamy a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Smarujemy powidłami (u mnie domowej produkcji dżem wiśniowy) i zwijamy w rulon. Utworzony w ten sposób wałek tniemy w poprzek na kawałki ok 5-7 cm (w zależności jakiej wielkości chcemy mieć bułki). każdy kawałek nacinamy lekko po bokach.

bułybuły

Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok 20 – 30 min (w zależności od wielkości bułek).

poniedziałek, 12 listopada 2012

Uwielbiam wszystko, co z cynamonem. A na ten wieniec miałam ochotę już od dawna :) No i spróbowałam. Oj jeszcze nie raz zagości u mnie na stole :) Pyszności.

wience

 

* 120 ml mleka,

* 1 łyżeczka cukru,

* 1 łyżeczka suchych drożdży,

* 1 żółtko,

* 25 g masła,

* 250 g mąki,

Nadzienie:

* 50 g masła w temp. pokojowej,

* 3 łyżki cukru,

* 2 łyżeczki cynamonu.

 

Podgrzewamy lekko mleko. Dodajemy do niego cukier i drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce. W tym czasie roztapiamy masło. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy żółtko, przestudzone masło i rozczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto na puszystą masę. W razie potrzeby dodajemy mąki. Pamiętajmy, żeby ciasto nie było zbyt zwarte, gdyż później wyjdzie zbyt twarde. Odstawić na ok. 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży i cienki prostokąt. Masło cukier i cynamon łączymy ze sobą. Powstałą pastę rozsmarowujemy na cieście i zwijamy w rulon. Rulon przecinamy wzdłuż, nie docinając do samego końca a następnie skręcamy. Oba końce łączymy ze sobą i pozostawiamy na pół godziny do podrośnięcia.

wience

 

Pieczemy w temp. 175 st. przez ok 20-25 min.

Ja ciasto podzieliłam na 4 porcje i zrobiłam 4 małe wieńce :)

poniedziałek, 29 października 2012

O świniach już niejeden przepis czytałam. Ale zazwyczaj były to bardzo proste świnki, bez przepysznego nadzienia w środku. Zwykłe ciasteczka. Aż tu nagle, jak grom z jasnego nieba, spadł mi przepis na bułeczki z nadzieniem w kształcie świnek znaleziony o TUTAJ. I stwierdziłam, że musze je mieć. I tak z jednej porcji ciasta zrobiłam świenie, z drugiej, po raz pierwszy, rogale. I tak powstały świnie na księżycu :) Rewelacja...

 rogale

 

Składniki:

* 1/2 kg mąki

* 35 g drożdży

* 2/3 szklanki mleka

* 70 g cukru

* 2 jaja

* 70g masła lub margaryny

* 1/2 łyżeczki soli

* kilka kropli aromatu waniliowego

* 1-2 białka

* powidła, marmolada, nutella lub inne nadzienie

* dekoracje z opłatka na oczy

Drożdże, 1 łyżeczkę mąki, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę ciepłej wody wymieszać ze sobą. Konsystencja tak przygotowanego zaczynu powinna przypominać gęstą śmietanę. Rozczyn zostawić w ciepłym miejscu na ok. 20-30 minut. Po upływie tego czasu wylać na stolnicę i dodać do niego resztę mąki, ubite z cukrem i solą jaja. Wymieszać. Na końcu wlać roztopione i ostudzone do temp. pokojowej masło. Zagnieść ciasto i znów zostawić pod przykryciem na ok. 30-60 minut (do podwojenia objętości). Gdy ciasto już podwoi objętość znów go zagnieść. Rozwałkować na grubość maksymalnie 5 mm.

Świnki:

Szklanką wykroić koła (parzystą ilość), natomiast małym kieliszkiem ryjki (połowa ilości większych kół). Uszka zrobić z małych prostokątów (4x2cm) na końcu wyciętych w trójkąt. Na większe kółko kładziemy łyżeczkę nadzienia (u mnie był to dżem morelowy domowej produkcji). Drugi krążek smarujemy roztrzepanym białkiem i nakładamy na krążek smarować roztrzepanym białkiem, nałożyć łyżeczkę marmolady (lub innego nadzienia). Przylepić drugie kółko, posmarowany białkiem, ryjek i uszka. Naklejamy oczka z ozdób waflowych. Wykałaczką robimy dziurki na nosek na ryjku.

Pieczemy w temp 180 st ok. 15-20 min.

 

Rogaliki:

Ciasto dzielimy na trójkąty. Na szerszą część nakładamy nadzienie. zwijamy rogaliki i lekko zaginamy rogi do siebie. Gotowy rogalik smarujemy białkiem.

Pieczemy w temp 180 st ok. 15-20 min.

 

 rogale

 

środa, 08 sierpnia 2012

   Ostatnio wyczytałam rewelacyjny przepis na bułeczki. I postanowiłam spróbować sama je zrobić. A ponieważ jestem zwolennikiem ubrudzenia minimalnej ilości naczyń podczas wypieków, to przepis wydał mi się wręcz idealny. A oto, co zostało stworzone w bardzo krótkim czasie i tylko w 2 naczyniach:

 

 

Na ok. 6 szt. bułek:

* 200 ml mleka
* opakowanie drożdży instant
* 2 łyżeczki cukru
* 2 łyżeczki soli
* 500 g. mąki
* 30 g masła
* 1 jajko

 

Do posmarowania:

* 3 ząbki czosnku
* 50 g miękkiego masła
 
   Czosnek przeciskamy przez praskę. Ja nie mam w domu tego cudownego wynalazku, więc czosnek posiekałam i zgniotłam nożem. Dodajemy masło i razem mieszamy.
   Na stolnicę wsypujemy mąkę, drożdże i robimy dołek. Dodajemy jajko, masło, cukier, sól i lekko podgrzane mleko. Uwaga!! Mleko dodajemy powoli, aby ciasto nie było za rzadkie. Jeżeli zaś zajdzie potrzeba dodania większej ilości mleka, nie krępujemy się :). Wszystkie składniki mieszamy i ugniatamy ciasto do gładkiej masy. Odstawiamy na ok pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywając gazą.
   Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy.
   Na cieście rozsmarowujemy masę czosnkową, którą wcześniej przygotowaliśmy. Zwijamy w rulon i tniemy na 6 części. Każdą część układamy na blaszce zostawiając odstępy. Ja włożyłam ciasto do foremek do dużych muffinek. 
   Pieczemy w temp 170 st przez ok 20-30 min.
Smacznego
 


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Darmowy licznik odwiedzin
licznik odwiedzin