Zapraszam na pyszne ciasto przy filiżance aromatycznej kawy. A po kawie na coś konkretniejszego...

serniki

czwartek, 20 września 2012

Znów miałam ochotę na coś słodkiego. W lodówce znalazłam tylko wiaderko sera białego, śmietanę 30% i jajka... Hmmm trzeba było coś wymyśleć. Złapałam moją superaśną książkę z przepisami. Grzebałam, grzebałam... A ślinka ciekła coraz bardziej... Natrafiłam na ten sernik. Przepis lekko zmodyfikowałam i ponaginałam według swojego uznania i wyszło mi pyszne, sernikowe cudo... Dawno nie jadłam tak lekkiego sernika. Poniżej podaję swój, już zmodyfikowany przepis.

sernik Manhattan 

 

Spód

- 6- 8 łyżek masła

- 250g herbatników drobno pokruszonych,

- 100 g zmielonych orzeczów

- czubata łyżka ciemnego kakao.

Masło roztopić w garnuszku.  Rozgnieść ciasteczka na okruchy, dodać masło i wyrobić. Wyłożyć ciasteczkową masą spód formy, przyciskając palcami . Schłodzić formę w lodówce, do momentu przygotowania masy serowej.

Masa serowa

- 600 g sera (użyłam z kubełka z "Biedronki")

- 3 duże jajka

- 100 g cukru

- kilka kropel aromatu waniliowego

Białka ubić na sztywną pianę. Ser,cukier,żółtka i aromat włożyć do miski i dokładnie zmiksować. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie łyżką. Serową masę rozsmarować na herbatnikowym spodzie. Włożyć formę do piekarnika i piec przez 25 - 30 minut,aż masa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i odstawić na okoła 20 minut, żeby ciasto trochę przestygło.

Masa śmietanowa

- 300 ml śmietany kremówki (u mnie 30%)

- kilka kropel aromatu waniliowego

- 40 g cukru

Śmietanę ubić, wymieszać z cukrem i aromatem, po czym rozsmarować ją na cieście. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i wstawić do lodówki na 8 godzin lub na całą noc.

Ciasto można udekorować polewą czekoladową. Niestety ja nie zdążyłam tego zrobić, tak szybko zniknęło :)

sernik Manhattan

Smacznego

Tagi: sernik
07:44, emlu83 , serniki
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 27 sierpnia 2012

 Przepis na to ciasto znalazłam na jednym z blogów - przepraszam, nie pamietam już gdzie dokładnie - i od razu postanowiłam je wypróbować. I okazało się przepyszne... I na pewno jeszcze kiedyś będzie gościło na moim stole :)

 

* puszka mleka skondensowanego słodzonego,

* puszka po mleku skondensowanym zwykłego mleka,

* sok z 2 cytryn,

* 6 jajek,

* biszkopty

 

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia a na spodzie ułożyć biszkopty.

Mleko skondensowane, mleko zwykłe, żółtka i sok z cytryny zmiksować na gładką masę. Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. Drewnianą łyżką połączyć białka z masą. Wylać na biszkopty. Piec w temperaturze 180 st. ok. 60 min - do suchego patyczka. Pozostawić do wystudzenia.

Udekorować według uznania - czekoladą lub cukrem pudrem lub pozostawić bez dekoracji.

 

Smacznego.

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Darmowy licznik odwiedzin
licznik odwiedzin