Zapraszam na pyszne ciasto przy filiżance aromatycznej kawy. A po kawie na coś konkretniejszego...

ciasteczka

piątek, 19 października 2012

 Przepis na ten przysmak widziałam już wielokrotnie na stronach kulinarnych, więc nie jestem w stanie określić, od kogo spisałam przepis. Ale tak sobie pomyślałam, skoro wszyscy to robią, to czemu nie ja? A co mi się w nim najbardziej podoba? Brak cukru. Uwielbiam tego typu ciasteczka, które same w sobie są słodkie od owoców, jedynie podkreślone cukrem pudrem tuż po upieczeniu. Więc spróbowałam. Przepraszam za jakość i wygląd ciasteczek, ale na szybko złapałam ostatnie sztuki z talerza, bo tak szybko się rozeszły.

 

 całuski

 * 250 g twarogu (użyłam półtłustego)

* 250 g masła roślinnego, koniecznie z lodówki

* 250 g mąki pszennej

* 4 średniej wielkości jabłka

* cukier puder

Na stolnicy siekamy mąkę z masłem. Dodajemy zmielony twaróg. Ja jedynie przecisnęłam przez praskę do ziemniaków. Szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy do zamrażalnika na ok. pół godz.

W tym czasie obieramy jabłka i dzielimy na ósemki lub cieńsze plastry – w zależności od tego, jak bardzo lubimy jabłka :)

Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, szybko zagniatamy i wałkujemy na grubość ok 2 – 3 mm. Szklanką wycinamy koła. Na każde kółko nakładamy kawałek jabłka i składamy na pół, tak aby grubsza część jabłka była widoczna. Pieczemy ok. 20 minut w 200°C aż ciasteczka się zarumienią. Jeszcze ciepłe posypujemy obficie cukrem pudrem.

Smacznego

piątek, 12 października 2012

   Nie byłam przekonana do tych rurek. No ale nowości trzeba próbować. Z podanych składników wyszło mi 6 idealnych rurek i jedna spałaszowana jeszcze na ciepło w celu degustacji ;) Przepis jest prosty a deser obłędny. Polecam każdemu łasuchowi.

 

rurki z kremem 

 

* 50 g masła,

* 1/3 szklanki cukru pudru,

* 1/3 szklanki mąki,

* 2 białka,

Krem:

* 250 ml śmietany kremówki,

* 2 łyżeczki żelatyny,

* 2 łyżki cukru pudru.

 

Masło dokładnie mieszamy z cukrem. Dodajemy mąkę i dalej mieszamy na puszystą masę. Białka ubijamy oddzielnie. Pianę dodajemy do masy maślanej i mieszamy drewnianą łyżką (nie mikserem!!). Masę nakładamy na papier do pieczenia cienką warstwą  na kształt koła o średnicy ok. 10 cm. Pieczemy w temp 180 st. do zbrązowienia boków. Po wyjęciu z piekarnika zdejmujemy jeszcze gorące kółka i szybko nawijamy na rączkę od drewnianej łyżki. Przytrzymujemy kilka sekund i zdejmujemy rurkę. Przy tej czynności należy uważać, by się nie oparzyć – ciasto jest gorące. Liczy się też szybkość, gdyż po wystygnięciu nie będziemy mieli już możliwości wykonania rurek, gdyż krążki popękają.

 

Krem:

Żelatynę zalewamy 1 łyżeczką zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. W tym czasie ubijamy śmietanę na najwyższych obrotach. Dodajemy cukier puder do smaku i ponownie całość miksujemy. Do żelatyny dolewamy 2 łyżki wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dolewamy do śmietany i całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowanym kremem napełniamy rurki.

 

Krem można dowolnie modyfikować, np. dodając sezonowe owoce, czy kilka kropli ajerkoniaku, bądź łyżeczkę kawy rozpuszczalnej.

 

Smacznego

 

środa, 10 października 2012

Kiedyś miałam ochotę na coś pysznego i obłędnie wyglądającego. A ponieważ sezon jabłkowy w pełni, więc i u mnie w domu zapasów tych cudnych owoców mam w brud. Więc padło na jabłka. Ale nie chciałam robić zwykłej szarlotki, która mi nigdy nie wychodzi.

Zajrzałam do lodówki, wygrzebałam kilka smakołyków i powstał taki oto kwiat :)

francuskie róże z jabłek 

 

Składniki:

* opakowanie ciasta francuskiego,

* 50 g masła roślinnego,

* 3 łyżki cukru,

* 2 łyżki cynamonu (lub według uznania - można również pominąć),

* 5-6 dużych jabłek z czerwoną skórką,

* 2 łyżeczki soku z cytryny,

* 2 łyżki miodu.

 

Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i rozpuszczamy. Zestawiamy z ognia i dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Jabłka myjemy. Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki. Bardzo przydaje się szatkownica do kapusty. Następnie plasterki wkładamy do wrzątku i dolewamy sok z cytryny (wtedy skórka się nie wybarwi) oraz miód. Gotujemy tylko do momentu, jak jabłka będą miękknie, czyli ok. 3-5 min w zależności od użytych jabłek. Wycedzamy na sito to osuszenia.

UWAGA!! Z wywaru, w którym gotowaliśmy jabłka wychodzi rewelacyjnie smaczny kompot!!

 

Ciasto Francuskie rozkładamy i kroimy na pasy o szerokości ok. 4 cm. Smarujemy całość masą maślaną. Na krawędzi paska układamy jabłka czerwonym skórką na zewnątrz.

 francuskie róże z jabłek

Zwijamy w rulon i wkładamy do foremki na muffinki.

 francuskie róże z jabłekfrancuskie róże z jabłek

Pieczemy ok. 20 min do zrumienienia ciasta. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i od razu posypujemy cukrem pudrem. Następnie pałaszujemy ze smakiem...

 Smacznego

wtorek, 04 września 2012

Jak ja miałam ochotę na coś słodkiego. Ale to już!! A że w domu mam zapas jabłek chyba na rok (jak dobrze, że brat ma sad) to postanowiłam pokombinować i połączyć dobre z lepszym i wyszło mi coś takiego... Spróbujecie?

 

 

 

Składniki:

* 1 opakowanie ciasta francuskiego,

* 4 średniej wielkości jabłek

* 3-4 łyżki cukru (w zależności, czy jabłka są kwaśne),

* cynamon wedle uznania, u mnie 2 łyżeczki,

* 2 łyżeczki kaszy manny (można zastąpić mąką kukurydzianą) *,

* 1 jajko.

 

Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodfajemy cukier, cynamon i manne i mieszamy. Ciasto francuskie smarujemy roztrzepanym jajkiem i kroimy na 8 prostokątów. Na każdym prostokącie kładziemy łyżkę jabłek. składamy prostokąt na pół i dociskamy brzegi. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Ciastka smarujemy na wierzchu jajkiem. Pieczemy w 180 st ok. 20 - 30 min.

Smakuja rewelacyjnie za równo na gorąco z gałką lodów, jak i na zimno.

Smacznego.

 

 

* kaszę manne dodajemy po to, aby pochłonęła nadmiar soku z jabłek, w przeciwnym wypadku sok zostanie wchłonięty przez ciasto i nie będzie ono tak chrupiące, jak powinno być (co nie znaczy, że nie będzie smaczne)...

 

Moja akcja:

piątek, 06 lipca 2012

wp.3

 

   Ostatnio u mamy na strychu znalazłam formy do robiebia rozetek. Jakaż była moja radość, jak wpadły mi w ręce :) Szukałam ich ładnych pare lat. A tu proszę, jaki miły prezent na imieniny. Tak wiec sprzęt umyłam, wysuszyłam i wzięłam się za robienie przysmaku.

 

Będą potrzebne:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 mały cukier wanilinowy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Jak to zrobić? Nie ma nic prostrzego

   Wszystkie składniki (oczywiscie oprócz oleju) wsypujemy/przelewamy do jednej miski i miksujemy za pomocą miksera. I już... Ciasto musi być odrobinę gęstrze niż na naleśniki.

   W garnuszku rozgrzewamy olej. Po kilku minutach wstawiamy do oleju rozetkownicę. Wyjmujemy i maczamy ją w cieście. Pamiętajmy, aby zanurzyć ją do mniej więcej 2/3 wysokości, wtedy ciasto ładnie zejdzie. Ponownie zanurzamy w oleju. Ciasto powinno samo odejść od formy. Jeżeli tak nie jest znaczy, że rozetkownica jest za mało nagrzana. Więc zanurzamy ją znów w gorącym oleju. Ciastka pieczemy aż się zarumienią. Nie trzeba ich przekładać na drugą stronę, gdyż są cieniutkie i w oleju ładnie się przepiekają.

   Gotowe rozetki wyjmujemy na ręcznik papierowy lub serwetki w celu odsączenia tłuszczu. Przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego

sobota, 23 czerwca 2012

   Wczoraj potrzebowałam czegoś słodkiego na szybko. Niestety w piekarniku wypiekały się właśnie aromatyczne pizze na sobotni obiad więc nic, co pieczone nie miałoby racji bytu. Więc trzeba usmażyć. Pogrzebałam, popatrzyłam i znalazłam niebiańskie poduszeczki. Bardzo szybkie do drobienia a jakie pyszne… Polecam każdemu łasuchowi. Z kawą komponowały się rewelacyjnie…

wp3



Potrzebne nam będą:

* 500 g mąki

* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

* 30 g masła roślinnego

* 50 g cukru

*2 jajka

*125 ml mleka (0,5 szklanki)

* kieliczek wódki

* olej do smażenia

*cukier puder do posypania

 

Jak to zrobić?

   Na stolnicę wsypać mąkę, proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać pokrojone w kawałki masło, cukier, jajka, mleko i wódkę. Zagnieść wszystkie składniki tak, by powstało gładkie ciasto. Gdyby ciasto się mocno kleiło można dosypać troszkę mąki.

   W dużym rondlu rozgrzać olej.

   Ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm, wycinać kwadraciki dowolnej wielkości, w zależności od tego, jak duże chcemy mieć poduszeczki. Wkładać do rozgrzanego oleju i smażyć z obu stron, aż się zarumienią. Wyjmować na talerzyk do odsączenia. Gotowe kwadraciki posypać cukrem pudrem.

   Prawda, że nie takie trudne?

wp3.1

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Darmowy licznik odwiedzin
licznik odwiedzin