Zapraszam na pyszne ciasto przy filiżance aromatycznej kawy. A po kawie na coś konkretniejszego...

mufinki

niedziela, 26 sierpnia 2012

Witajcie. Wczoraj miałam straszną ochotę zrobić pyszne muffinki. Myślałam o cytrynowych, później były maślane. Po zrobieniu porządków w lodówce stwierdziłam, że zalega mi dość dużo marchwi i muszę ją wykorzystać. I padło na muffinki marchewkowe. Przepis mam od mojej mamy, która robiła z niego zwykłe ciasto na blaszce prostokątnej. Ale jak widać poniżej idealnie nadaje się na inne foremki. Ale tak same to takie smutne będą. A ponieważ kupiłam sobie nowe tylki do dekoracji postanowiłam się nimi pobawić. I w ten oto sposób powstała zielona trawa i różowe kwiaty :) Zapraszam do degustacji:

 

muf

 

Marchewkowe pole (porcja na 24 muffinki):

* 4 jajka,

*1,5 szklanki cukru,

*1 szklanka oleju,

* 2 szklanki mąki,

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

*1 łyżeczka sody,

* 2 łyżeczki cynamonu,

* ok. 4-5 dużych marchewek,

* 0.5 l. śmietany 30 lub 36%,

* 1 śmietanfix,

* 1 łyżka cukru pudru,

* barwniik spożywcze: czerwony i zielony.

 

UWAGA: Pamiętajmy, aby zawsze korzystać ze szklanek, łyżeczek z jednego zestawu/serwisu. Wtedy będziemy mieli pewność, że dodajemy takie same objętości produktów.

 

Jak wykonać ciasto?

Obieramy marchewki. Trzemy je na drobnych oczkach. U mnie wyszło ok. 2 szklanek startej marchewki. Można dodać więcej lub mniej, najważniejsze, aby pozostawiły smak w cieście.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i cukier i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Wszystko razem mieszamy do gładkiej masy. Dodajemy startą marchew, mieszamy.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami (ewentualnie smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą). Nakładamy sporą łyżkę masy do każdego papierka. Pieczemy w temperaturze 180 st ok. 20 min - do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na kratkę do wystygnięcia.

Gdy muffinki będą zimne z lodówki wyciągamy śmietanę i ubijamy ją na sztywno. Dodajemy śmietanix i cukier puder. Dalej ubijamy. 1/3 masy przekładamy do małej miseczki i dodajemy czerwony barwnik, do większej części dodajemy zielony barwnik i mieszamy, do uzyskania rządanego koloru. Przystępujemy do zdobienia.

Końcówką do trawy wyciskamy drobne kreski, natomiast końcówką "łezką" robimy kwiatki. Na środek kwiatka możemy nałożyć kolorowe kuleczki.

 

Smacznego

 

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Darmowy licznik odwiedzin
licznik odwiedzin