Zapraszam na pyszne ciasto przy filiżance aromatycznej kawy. A po kawie na coś konkretniejszego...
piątek, 19 października 2012

 Przepis na ten przysmak widziałam już wielokrotnie na stronach kulinarnych, więc nie jestem w stanie określić, od kogo spisałam przepis. Ale tak sobie pomyślałam, skoro wszyscy to robią, to czemu nie ja? A co mi się w nim najbardziej podoba? Brak cukru. Uwielbiam tego typu ciasteczka, które same w sobie są słodkie od owoców, jedynie podkreślone cukrem pudrem tuż po upieczeniu. Więc spróbowałam. Przepraszam za jakość i wygląd ciasteczek, ale na szybko złapałam ostatnie sztuki z talerza, bo tak szybko się rozeszły.

 

 całuski

 * 250 g twarogu (użyłam półtłustego)

* 250 g masła roślinnego, koniecznie z lodówki

* 250 g mąki pszennej

* 4 średniej wielkości jabłka

* cukier puder

Na stolnicy siekamy mąkę z masłem. Dodajemy zmielony twaróg. Ja jedynie przecisnęłam przez praskę do ziemniaków. Szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy do zamrażalnika na ok. pół godz.

W tym czasie obieramy jabłka i dzielimy na ósemki lub cieńsze plastry – w zależności od tego, jak bardzo lubimy jabłka :)

Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, szybko zagniatamy i wałkujemy na grubość ok 2 – 3 mm. Szklanką wycinamy koła. Na każde kółko nakładamy kawałek jabłka i składamy na pół, tak aby grubsza część jabłka była widoczna. Pieczemy ok. 20 minut w 200°C aż ciasteczka się zarumienią. Jeszcze ciepłe posypujemy obficie cukrem pudrem.

Smacznego

wtorek, 16 października 2012

Uwielbiam wszystko, co miętowe. Ten świeży smak sprawia, że od razu robi się lepiej na sercu i duszy :) Tak więc jak zobaczyłam przepis na to wspaniałe ciasto stwierdziłam, że czemu nie? Ale landrynki? No cóż, trzeba eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki :)

Ciasto jest pracochłonne ale za to przepyszne. Warto więc się troszkę pomęczyć... 

Przepis znalazłam u sweet dreams - dzięki :)

miętus

 

 Biszkopt:

* 3 jajka,

* 3 łyżki cukru,

* 3 łyżki mąki,

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

* 1 łyżka kakao

Masa miętowa:

* 150 g miętowych landrynek (bez nadzienia!!),

* 1/4 szklanki wody,

* 1 budyń śmietankowy,

* 1 1/2 szklanki mleka,

* 2 łyżki cukru,

* 150 g masła.

Masa śmietanowa:

- 1 galaretka agrestowa lub kiwi,

- 200 g śmietany kremówki.

Dodatkowo:

* herbatniki,

* starta czekolada deserowa.

 

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier, następnie żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 st.

Cukierki wkładamy do rondelka, zalewamy wodą, podgrzewając na wolnym ogniu, rozpuszczamy cukierki. Trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo to trochę trwa.

W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy proszek budyniowy z 2 łyżkami cukru, resztę mleka gotujemy. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony budyń, gotujemy do zgęstnienia. Następnie wlewamy lekko przestudzony syrop miętowy. Całość łączymy mikserem i przykrywamy folią spożywczą do wystygnięcia (nie będzie wtedy kożuszka na masie). Ucieramy masło i stopniowo, po łyżce dodajemy wystudzonej masy budyniowej. Powinien wyjść puszysty krem.

Biszkopt nasączamy wodą z cytryną i cukrem. Masę przekładamy na nasączony biszkopt.

Galaretkę rozpuszczamy w ½ szklanki wrzątku. Studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć ubijamy śmietanę na sztywno. Dodajemy galaretkę i razem miksujemy.

Na masie budyniowej układamy herbatniki a na nie wylewamy śmietanę. Całość posypujemy startą czekoladą.

Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Następnie pałaszujemy ze smakiem.

 

miętus

 

Smacznego

piątek, 12 października 2012

   Nie byłam przekonana do tych rurek. No ale nowości trzeba próbować. Z podanych składników wyszło mi 6 idealnych rurek i jedna spałaszowana jeszcze na ciepło w celu degustacji ;) Przepis jest prosty a deser obłędny. Polecam każdemu łasuchowi.

 

rurki z kremem 

 

* 50 g masła,

* 1/3 szklanki cukru pudru,

* 1/3 szklanki mąki,

* 2 białka,

Krem:

* 250 ml śmietany kremówki,

* 2 łyżeczki żelatyny,

* 2 łyżki cukru pudru.

 

Masło dokładnie mieszamy z cukrem. Dodajemy mąkę i dalej mieszamy na puszystą masę. Białka ubijamy oddzielnie. Pianę dodajemy do masy maślanej i mieszamy drewnianą łyżką (nie mikserem!!). Masę nakładamy na papier do pieczenia cienką warstwą  na kształt koła o średnicy ok. 10 cm. Pieczemy w temp 180 st. do zbrązowienia boków. Po wyjęciu z piekarnika zdejmujemy jeszcze gorące kółka i szybko nawijamy na rączkę od drewnianej łyżki. Przytrzymujemy kilka sekund i zdejmujemy rurkę. Przy tej czynności należy uważać, by się nie oparzyć – ciasto jest gorące. Liczy się też szybkość, gdyż po wystygnięciu nie będziemy mieli już możliwości wykonania rurek, gdyż krążki popękają.

 

Krem:

Żelatynę zalewamy 1 łyżeczką zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. W tym czasie ubijamy śmietanę na najwyższych obrotach. Dodajemy cukier puder do smaku i ponownie całość miksujemy. Do żelatyny dolewamy 2 łyżki wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dolewamy do śmietany i całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowanym kremem napełniamy rurki.

 

Krem można dowolnie modyfikować, np. dodając sezonowe owoce, czy kilka kropli ajerkoniaku, bądź łyżeczkę kawy rozpuszczalnej.

 

Smacznego

 

środa, 10 października 2012

Kiedyś miałam ochotę na coś pysznego i obłędnie wyglądającego. A ponieważ sezon jabłkowy w pełni, więc i u mnie w domu zapasów tych cudnych owoców mam w brud. Więc padło na jabłka. Ale nie chciałam robić zwykłej szarlotki, która mi nigdy nie wychodzi.

Zajrzałam do lodówki, wygrzebałam kilka smakołyków i powstał taki oto kwiat :)

francuskie róże z jabłek 

 

Składniki:

* opakowanie ciasta francuskiego,

* 50 g masła roślinnego,

* 3 łyżki cukru,

* 2 łyżki cynamonu (lub według uznania - można również pominąć),

* 5-6 dużych jabłek z czerwoną skórką,

* 2 łyżeczki soku z cytryny,

* 2 łyżki miodu.

 

Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i rozpuszczamy. Zestawiamy z ognia i dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Jabłka myjemy. Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki. Bardzo przydaje się szatkownica do kapusty. Następnie plasterki wkładamy do wrzątku i dolewamy sok z cytryny (wtedy skórka się nie wybarwi) oraz miód. Gotujemy tylko do momentu, jak jabłka będą miękknie, czyli ok. 3-5 min w zależności od użytych jabłek. Wycedzamy na sito to osuszenia.

UWAGA!! Z wywaru, w którym gotowaliśmy jabłka wychodzi rewelacyjnie smaczny kompot!!

 

Ciasto Francuskie rozkładamy i kroimy na pasy o szerokości ok. 4 cm. Smarujemy całość masą maślaną. Na krawędzi paska układamy jabłka czerwonym skórką na zewnątrz.

 francuskie róże z jabłek

Zwijamy w rulon i wkładamy do foremki na muffinki.

 francuskie róże z jabłekfrancuskie róże z jabłek

Pieczemy ok. 20 min do zrumienienia ciasta. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i od razu posypujemy cukrem pudrem. Następnie pałaszujemy ze smakiem...

 Smacznego

wtorek, 09 października 2012

   Jak ja nie lubię szpinaku. No nikt mi nie powie, że to może być pyszne. I nie wiem, czy oglądacie programy Niekrytego Krytyka, ale on pięknie skwitował Papaja... Jak coś to zapraszam tutaj...

   No ale do pewnych rzeczy trzeba się przekonywać i przełamywać się. Dlatego np. naleśniki szpinakowe z serem i łososiem na zimno (przepis już niebawem) były poprostu przepyszne. Teraz przyszła pora na pierożki z tą zieleniną. Farszu "surowego" nie byłam w stanie spróbować, dlatego miałam nadzieję, że odpowiednio go przyprawiłam. Natomiast jako całość - po prostu się zajadałam. I co najważniejsze, smakowało też mojemy niespełna 2 letniemu synkowi :) Może więc i Wam zasmakuje:

  pierogi ze szpinakiem i feta

Składniki na ciasto:

* 150 g masła w temp. pokojowej,

* 4 ugotowane ziemniaki średniej wielkości,

* 300 g mąki,

* 1 łyżeczka soli,

* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

* rozmącone jajko do posmarowania, 

Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Następnie na stolnicy zagniatamy je z mąką, masłem, solą i proszkiem do pieczenia na jednolite ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki.

 

Składniki na farsz:

* 250 g szpinaku mrożonego,

* 200 g sera feta,

* 4 ząbki czosnku wyciśnięte,

* sól, pieprz.

Dodatkowo:

* zioła prowansalskie.

Szpinak rozmrażamy na małym ogniu, odlewamy wodę. Dodajemy fetę wcześniej rozgniecioną widelcem. Przyprawiamy do smaku wedle uznania. Studzimy.

Gdy farsz będzie chłodny wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je na ok 2 – 3 mm grubości i wycinamy z niego kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu, składamy na pół i zlepiamy pierogi. Gotowe przekładamy na blaszkę i smarujemy wierzch rozmąconym jajkiem. Posypujemy ziołami.

Pieczemy w temp 180 st. przez ok. 25 – 30 min, aż będą ładnie przyrumienione. Podajemy na gorąco lub zimno.

pierogi ze szpinakiem i feta

Smacznego 

piątek, 21 września 2012

Kilka lat temu zakochałam się w Turcji. Kultura, język - wszystko jak z bajki. Istambuł, Efez, Pamukkale to miejsca jak ze snu. A kuchnia... Mniam... Dlatego jak zobaczyłam przepis na tureckie różyczki od razu chciałam ich spróbować. Czy to właśnie ten smak, który zapamiętałam. Niestety to nie to samo, co wtedy jadłam, ale na pewno podobny smak czułam wtedy w ustach. Tak więc warto spróbować tej namiastki Turcji raz jeszcze :)

 tureckie roze

 

* 4 szklanki mąki,

* 1/2 łyżki drożdży instant,

* 1 szklanka mleka,

* 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,

* 1/2 szklanki oleju roślinnego,

* 1 jajko + 1 żółtko,

* 1 łyżka cukru,

* 1/2 łyżeczki soli,

* 500 g twarogu (NIE serka z wiaderka),

* garść pietruszki natki,

* sól i pieprz

Mleko podgrzać (musi być ciepłe, ale nie gorące) i wymieszać z jogurtem, cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Jajko roztrzepać i wymieszać z olejem. Mąkę przesiać i dodać sól. Powoli wlewać rozczyn drożdżowy oraz jajko z olejem, zagniatając ciasto. Ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać przynajmniej 10 minut, aż będzie jednolite, lśniące i będzie odchodzić od rąk. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Przygotować nadzienie. Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować cienko (na około pół centymetra) i wykrawać kółka. Wielkość i ilość bułeczek będzie zależy od średnicy foremki do wycinania. Krążki wycinane szklanką będą za małe. Ja wycinałam specjalną foremką. Każdy krążek naciąć z czterech stron na krzyż. Na środek ułożyć łyżeczkę nadzienia i zwijać różyczkę z ciasta zaczynając od przeciwstawnych "płatków".

 tureckie roze

Uformowane bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na około pół godziny, aż lekko podrosną. Żółtko roztrzepać widelcem z łyżeczką wody. Posmarować bułeczki.

tureckie roze

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 15 minut, aż bułeczki zarumienią się.

czwartek, 20 września 2012

Znów miałam ochotę na coś słodkiego. W lodówce znalazłam tylko wiaderko sera białego, śmietanę 30% i jajka... Hmmm trzeba było coś wymyśleć. Złapałam moją superaśną książkę z przepisami. Grzebałam, grzebałam... A ślinka ciekła coraz bardziej... Natrafiłam na ten sernik. Przepis lekko zmodyfikowałam i ponaginałam według swojego uznania i wyszło mi pyszne, sernikowe cudo... Dawno nie jadłam tak lekkiego sernika. Poniżej podaję swój, już zmodyfikowany przepis.

sernik Manhattan 

 

Spód

- 6- 8 łyżek masła

- 250g herbatników drobno pokruszonych,

- 100 g zmielonych orzeczów

- czubata łyżka ciemnego kakao.

Masło roztopić w garnuszku.  Rozgnieść ciasteczka na okruchy, dodać masło i wyrobić. Wyłożyć ciasteczkową masą spód formy, przyciskając palcami . Schłodzić formę w lodówce, do momentu przygotowania masy serowej.

Masa serowa

- 600 g sera (użyłam z kubełka z "Biedronki")

- 3 duże jajka

- 100 g cukru

- kilka kropel aromatu waniliowego

Białka ubić na sztywną pianę. Ser,cukier,żółtka i aromat włożyć do miski i dokładnie zmiksować. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie łyżką. Serową masę rozsmarować na herbatnikowym spodzie. Włożyć formę do piekarnika i piec przez 25 - 30 minut,aż masa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i odstawić na okoła 20 minut, żeby ciasto trochę przestygło.

Masa śmietanowa

- 300 ml śmietany kremówki (u mnie 30%)

- kilka kropel aromatu waniliowego

- 40 g cukru

Śmietanę ubić, wymieszać z cukrem i aromatem, po czym rozsmarować ją na cieście. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i wstawić do lodówki na 8 godzin lub na całą noc.

Ciasto można udekorować polewą czekoladową. Niestety ja nie zdążyłam tego zrobić, tak szybko zniknęło :)

sernik Manhattan

Smacznego

Tagi: sernik
07:44, emlu83 , serniki
Link Komentarze (1) »
sobota, 15 września 2012

Postanowiłam wziąć udział w jesiennym konkursie Margarytki. A co, może i mi się uda coś osiągnąć moimi przepisami. Ja uważam, że najgorsze nie są, choć wiem, że są lepsze. Ale to już Wy musicie ocenić. Zastanaiałam się co zrobić. A ponieważ dzień wcześniej robiłam sok z malin pomysł nasunął się sam... I powstało cudo dl ludzi, którzy lubią, jak im coś chrupie w zębach...

 

 

Malinowy raj

Biszkopt:

* 4 jajka,

* 4 łyżki mąki (najlepiej krupczatki),

* 5 łyżek cukry,

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

* 1 łyżka oleju.

 

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier i miksować do uzyskania puszystej masy. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej, połączyć składniki. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Ja użyłam tortownicy o średnicy 25 cm. Pieć w temp. 180 st ok. 25 min (do suchego patyczka). Wystudzić

 

Masa malinowa

* 3 kobiałki malin,

* 5 łyżek cukru,

* 1 opakowanie galaretki cytrunowej,

* szczypta cierpliwości.

Maliny zasypać cukrem i odstawić na ok. 2 godz. Po tym czasie powinny puścić sok. Następnie całość zagotować. Maliny powinny się gotować ok 20 min. Gdy już wystygną przetrzeć je przez sitko. Sok zlać do butelek a miższ z pestkami wyłożyć do miseczki. Rozpuścić galaretkę w pół szklanki wody. Połączyć z malinami. Gdy masa zacznie stygnąć przełożyć ją na biszkopt.

 

Masa śmietanowa:

* 300 ml śmietany 30%,

* 250 g serka mascarpone,

* 2 łyżeczki żelatyny.

Żelatynę zalewamy ok 3 łyżkami wrzątku, Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek i łczymy ze sobą. Na koniec dodajemy już wystudzoną (ale nie stężoną!!) żelatynę. Dokładnie mieszamy. Przekładamy na maliny.

Ciasto należy schłodzić w lodówce. Najlepiej całą noc.

 



Smacznego...

 

 

wtorek, 04 września 2012

Jak ja miałam ochotę na coś słodkiego. Ale to już!! A że w domu mam zapas jabłek chyba na rok (jak dobrze, że brat ma sad) to postanowiłam pokombinować i połączyć dobre z lepszym i wyszło mi coś takiego... Spróbujecie?

 

 

 

Składniki:

* 1 opakowanie ciasta francuskiego,

* 4 średniej wielkości jabłek

* 3-4 łyżki cukru (w zależności, czy jabłka są kwaśne),

* cynamon wedle uznania, u mnie 2 łyżeczki,

* 2 łyżeczki kaszy manny (można zastąpić mąką kukurydzianą) *,

* 1 jajko.

 

Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodfajemy cukier, cynamon i manne i mieszamy. Ciasto francuskie smarujemy roztrzepanym jajkiem i kroimy na 8 prostokątów. Na każdym prostokącie kładziemy łyżkę jabłek. składamy prostokąt na pół i dociskamy brzegi. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Ciastka smarujemy na wierzchu jajkiem. Pieczemy w 180 st ok. 20 - 30 min.

Smakuja rewelacyjnie za równo na gorąco z gałką lodów, jak i na zimno.

Smacznego.

 

 

* kaszę manne dodajemy po to, aby pochłonęła nadmiar soku z jabłek, w przeciwnym wypadku sok zostanie wchłonięty przez ciasto i nie będzie ono tak chrupiące, jak powinno być (co nie znaczy, że nie będzie smaczne)...

 

Moja akcja:

czwartek, 30 sierpnia 2012

 Przepis na zebrę to tradycyjny przepis używany w mojej rodzinie przez pokolenia. A pomysł na przełożenie ciasta kremem urodził się, gdy zajrzałam do lodówki i znalazłam w niej duże opakowanie śmietany kremówki, której kończyła się data ważności... No przecież nie wyrzucę - nie lubię marnować jedzenia :) I postało takie cuś...

Przepraszam za brudny talerz, ale kto by się przejmował brudem jak na talerzu takie pyszności się rozgościły :)

 Oczywiście Zebra idealnie smakuje również bez przełożenia :) Polecam

*5 jajek,

* 1 cukier wanilinowy,

* 1 szklanka oleju,

* 3 szklanki + 2 łyżki mąki,

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

* 1 łyżeczka sody

* 2 łyżki kakao,

*1,5 szklanki cukru,

* 1 szklanka wody,

* 0,5 l śmietany 30%,

* 2 łyżki cukru pudru

* maliny do dekoracji.

 

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukry. Ucierać do otrzymania puszystej piany. Dodać mąkę, olej, wodę, proszek do pieczenia, sodę. Wymieszać na jednolitą masę. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao do drugiej 2 łyżki mąki. Wymieszać.

Na blaszkę wyłożoną papierem nakładać po łyżce masy białej a na nią masy ciemnej. Aż do wykończenia mas. Piec w temp 180 st. ok 60 min - do suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na pół. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietanfixem. Przełożyć nią ciasto. Posmarować jego wierzch i udekorować malinami.

 

Smacznego

 

Ten przepis bierze udział w akcji:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Darmowy licznik odwiedzin
licznik odwiedzin