Zapraszam na pyszne ciasto przy filiżance aromatycznej kawy. A po kawie na coś konkretniejszego...
Blog > Komentarze do wpisu

Miś na urodziny

   W końcu mogę nadrobić zaległości. 7 stycznia mój synek obchodził 2 urodziny, tak więc nazbierało się trochę wypieków. W międzyczasie były też święta, sylwester. Postaram się powrzucać wszystkie pyszności z mojego stołu. Ale na początek TORT. Oj było to dla mnie wyzwanie. Ale chciałam zrobić przepiękny i wyjątkowy tort dla synka, taki, jakiego w moim domu się nie robiło. I padło na tort 3D. I chyba się udało, z resztą, sami oceńcie :) Tort wyszedł na ok. 30 porcji.

 mis

 

Biszkopt duży (trzeba upiec 2 takie biszkopty blacha 30 x 40 cm):

* 8 jaj,

* 8 łyżek mąki krupczatki,

* 10 łyżek cukru,

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

* 2 łyżki oleju.

Biszkopt średni (blacha 25 x 40 cm)

* 6 jaj,

* 6 łyżek mąki krupczatki,

* 7 łyżek cukru,

* 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,

* 1 łyżka oleju.

Biszkopt mały (blacha: 25 x 25 cm)

* 4 jaja,

* 4 łyżki mąki krupczatki,

* 5 łyżek cukru,

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

 * 1 łyżka oleju.

Wszystkie biszkopty przygotowywujemy w ten sam sposób. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i cukier, nadal ubijamy do jednolitej masy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olej. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st do suchego patyczka. Bardzo ważne jest to, aby zaraz po upieczeniu wyjąć biszkopt z blachy i położyć na kratce do wystudzenia, wtedy nie zmieni swojego kształtu.

Masa śmietanowa:

* 600 g śmietany kremówki (u mnie 30% z Biedronki),

* 500 g serka mascarpone,

* cukier puder,

* sok z cytryny,

* żelatyna na 1 litr wody.

* biała wódka (ok. 3 łyżki)

* kwaśna konfitura - u mnie wiśniowa domowej produkcji.

Teraz trzeba pociąć biszkopty. Z dużej blachy przeciełam na pół (powstają 4 placki), następnie wszystkie przecięłam tak, abym mogła je przełożyć kremem. 3 placki użyłam do tułowia, z jednego wycięłam nogi (też prostokąty tylko wąskie).

mis 

Średni biszkopt przeciełam w poprzek na 3 części i zdłuż do przełożenia. Powstanie z tego głowa.

Mały placek przecięłam do przełożenia kremu i wycięłam z niego owalne łapki.

Krem: śmietanę ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy krem mascarpone, dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy sok z cytryny i dosypujemy cukier puder. Proporcje tych ostatnich zależą od smaku i upodobań. Ja wolałam mieć kwaśniejszy krem, więc dodałam mniej cukru i trochę więcej soku, ale najlepiej jest spróbować krem, czy nam taki pasuje. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyzkach wrządku i dolewamy do masy, bardzo dokładnie mieszając.

Przygotowujemy poncz: ok pół szklanki letniej wody, wódkę, sok z 1/2 cytryny i 2 łyżeczki cukru pudru dokładnie mieszamy. Każdą część biszkopta nasączamy ponczem.

Blaty z dużego biszkopta smarujemy konfiturą i nakładamy ok 2 łyżek kremu, przykrywamy kolejnym blatem i postępujemy tak samo aż do wyczerpania ciasta. To samo robimy ze srednimi blatami oraz z łapkami i nogami. Odstawiamy do lodówki minimum na 5 godzin, aby ciasto lekko "osiadło". (Na zdjęciu model czeka cierpliwie).

mis

Po tym czasie wyjmujemy blaty i składamy misia. Przydadzą się tutaj wykałaczki do szaszłyka :) Ładnie wtedy wszystko się trzyma i nie spada. Okrawamy ciasto nadając mu kształt. Z resztek biszkoptów, które zostały po wycinaniu łapek i nóżek wykrawamy pyszczek i uszy. Wszystko łączymy na wykałaczki. Przyczepiamy nogi (wystarczy na krem). Podziwiamy kształt misia :) Następnie całą figurkę smarujemy w miarę dokładnie kremem. Pamiętajmy, aby posmarować też łapki (na razie oddzielnie).

mis

Futerko, czyli krem maślany.

Ja kupiłam gotowy krem Gellwe czekoladowy. Złużyłam 2 opakowania kremu, ale do tych 2 opakowań dodałam całą kostkę masła roślinnego (a nie 200 g).

Teraz musimy tylko "wyjopkować" futerko. Ja miałam tylkę do trawy i nią zrobiłam całe futerko, ale widziałam misie zrobione zwykłą gwiazdką i też były śliczne. Zostawiamy białe uszy, pyszczek i końcówki nóżek. Gdy miś już ma futerko, zakładamy mu łapki, które też ofuterkowujemy :)

Oczy i nos zrobiłam z gotowej masy cukrowej i przyczepiłam tuż przed podaniem tortu (niestety i tak lekko zafarbował pyszczek). Wcześniej sprawdziłam tylko, czy są w dobrych proporcjach :)

I patrzymy na miny zgromadzonych gości :)

Powodzenia.

środa, 16 stycznia 2013, emlu83
Tagi: tort 3D
Każdy z nas jest kucharzem, tylko nie wszyscy o tym wiedzą :)

Polecane wpisy

  • Miodowniczki, czyli smak dzieciństwa

    Oj dawno mnie tu nie było. Czas na reaktywację bloga. Powiem szczerze, że przypomniałam sobie kilka moich przepisów i z chęcią je powtórzę. Tylko czy mi na wszy

  • Miętus idealny

    Uwielbiam wszystko, co miętowe. Ten świeży smak sprawia, że od razu robi się lepiej na sercu i duszy :) Tak więc jak zobaczyłam przepis na to wspaniałe ciasto s

  • zebra z kremem

    Przepis na zebrę to tradycyjny przepis używany w mojej rodzinie przez pokolenia. A pomysł na przełożenie ciasta kremem urodził się, gdy zajrzałam do lodówki i z

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Salvador Dali, 83.230.64.*
2013/01/16 09:18:25
jejku,jejku! Genialne! chapeau bas za talent, czas i cierpliwość! :D
-
Gość: Capacitier, *.adsl.inetia.pl
2013/01/16 13:04:14
Jejku, ten misiu siedzi! ;D
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2013/01/17 15:55:59
Niesamowity! Włożyłaś w to mnóstwo pracy - podziwiam :)
-
Gość: BeeSweet, *.centertel.pl
2013/01/17 20:45:59
Swietny i bardzo się cieszę, że dołączyłaś zdjęcia z przebiegu prac.:)
-
Gość: gosc, *.dynamic.chello.pl
2013/10/01 15:55:38
nie miałabym serca go pociąć i podać gościom :) Musieliby się napawać samym widokiem :)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Darmowy licznik odwiedzin
licznik odwiedzin