Zapraszam na pyszne ciasto przy filiżance aromatycznej kawy. A po kawie na coś konkretniejszego...
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowe bułki z dżemem

   Zupełnie zapomniałam o tych bułkach. Są po prostu przepyszne. Podobne sprzedawano w piekarni obok mojego domu z dzieciństwa. Niestety piekarni dawno już nie ma. Ale postanowiłam przywrócić wspomnienia. Weszłam do kuchni, rach ciach i buły pachniały w całym domu...

   Przepraszam za kiepską jakość zdjęć, ale niestety, póki co nie dorobiłam się jeszcze lepszego sprzętu niż aparat w telefonie. Wybaczycie?

 

buły

* 1 kg mąki,

* 250 g masła roślinnego,

* szczypta soli,

* ¾ - 1 szklanki cukru,

* 3 – 4 jaja,

* 15 dkg drożdży,

* ok. ¾ szklanki mleka,

* jajko do posmarowania,

* ulubiony dżem, powidła.

 

Na początek wykonujemy zaczyn. Drożdże rozgniatamy z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką ciepłego (nie gorącego) mleka. Odstawiamy, aż drożdże zaczną pracować. Trwa to ok. 10 min. W tym czasie rozpuszczamy masło.

Na stolnicę wysypujemy mąkę i dodajemy rozczyn. lekko mieszamy. następnie dodajemy żółtka i pół szklanki mleka. Białka ubijamy na sztywną pianę również dodajemy do mąki. Zagniatamy ciasto. Gdyby było za sztywne lub suche dodajemy resztę mleka. Ciasto powinno być gładkie i łatwo odchodzić od ręki. Formujemy kulę, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto ponownie wyrabiamy a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Smarujemy powidłami (u mnie domowej produkcji dżem wiśniowy) i zwijamy w rulon. Utworzony w ten sposób wałek tniemy w poprzek na kawałki ok 5-7 cm (w zależności jakiej wielkości chcemy mieć bułki). każdy kawałek nacinamy lekko po bokach.

bułybuły

Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok 20 – 30 min (w zależności od wielkości bułek).

czwartek, 22 listopada 2012, emlu83
Każdy z nas jest kucharzem, tylko nie wszyscy o tym wiedzą :)

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
blenda2007
2012/11/22 09:35:59
uwielbiam:)
-
agabi22
2012/11/22 10:41:09
pyszne:)
-
Gość: Pani_Owca, *.zaczek.ds.uj.edu.pl
2012/11/22 23:03:21
Oczywiście, że polubienie profilu na fb nie jest warunkiem koniecznym :) po prostu byłoby mi miło, ale nic się nie dzieje przecież :)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Darmowy licznik odwiedzin
licznik odwiedzin