Zapraszam na pyszne ciasto przy filiżance aromatycznej kawy. A po kawie na coś konkretniejszego...
Blog > Komentarze do wpisu

Świnie na księżycu, czyli pyszne drożdżówki z nadzieniem

O świniach już niejeden przepis czytałam. Ale zazwyczaj były to bardzo proste świnki, bez przepysznego nadzienia w środku. Zwykłe ciasteczka. Aż tu nagle, jak grom z jasnego nieba, spadł mi przepis na bułeczki z nadzieniem w kształcie świnek znaleziony o TUTAJ. I stwierdziłam, że musze je mieć. I tak z jednej porcji ciasta zrobiłam świenie, z drugiej, po raz pierwszy, rogale. I tak powstały świnie na księżycu :) Rewelacja...

 rogale

 

Składniki:

* 1/2 kg mąki

* 35 g drożdży

* 2/3 szklanki mleka

* 70 g cukru

* 2 jaja

* 70g masła lub margaryny

* 1/2 łyżeczki soli

* kilka kropli aromatu waniliowego

* 1-2 białka

* powidła, marmolada, nutella lub inne nadzienie

* dekoracje z opłatka na oczy

Drożdże, 1 łyżeczkę mąki, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę ciepłej wody wymieszać ze sobą. Konsystencja tak przygotowanego zaczynu powinna przypominać gęstą śmietanę. Rozczyn zostawić w ciepłym miejscu na ok. 20-30 minut. Po upływie tego czasu wylać na stolnicę i dodać do niego resztę mąki, ubite z cukrem i solą jaja. Wymieszać. Na końcu wlać roztopione i ostudzone do temp. pokojowej masło. Zagnieść ciasto i znów zostawić pod przykryciem na ok. 30-60 minut (do podwojenia objętości). Gdy ciasto już podwoi objętość znów go zagnieść. Rozwałkować na grubość maksymalnie 5 mm.

Świnki:

Szklanką wykroić koła (parzystą ilość), natomiast małym kieliszkiem ryjki (połowa ilości większych kół). Uszka zrobić z małych prostokątów (4x2cm) na końcu wyciętych w trójkąt. Na większe kółko kładziemy łyżeczkę nadzienia (u mnie był to dżem morelowy domowej produkcji). Drugi krążek smarujemy roztrzepanym białkiem i nakładamy na krążek smarować roztrzepanym białkiem, nałożyć łyżeczkę marmolady (lub innego nadzienia). Przylepić drugie kółko, posmarowany białkiem, ryjek i uszka. Naklejamy oczka z ozdób waflowych. Wykałaczką robimy dziurki na nosek na ryjku.

Pieczemy w temp 180 st ok. 15-20 min.

 

Rogaliki:

Ciasto dzielimy na trójkąty. Na szerszą część nakładamy nadzienie. zwijamy rogaliki i lekko zaginamy rogi do siebie. Gotowy rogalik smarujemy białkiem.

Pieczemy w temp 180 st ok. 15-20 min.

 

 rogale

 

poniedziałek, 29 października 2012, emlu83
Każdy z nas jest kucharzem, tylko nie wszyscy o tym wiedzą :)

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
blenda2007
2012/10/29 13:17:54
mniam mniam mniam:D
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Darmowy licznik odwiedzin
licznik odwiedzin